Dyslexie
Dyslexiebegeleiding
Voor leerlingen met dyslexie is er afhankelijk van de afdeling en het leerjaar vraaggestuurde begeleiding of een inloopspreekuur (het dyslexieloket).
Afspraken voor docenten ten aanzien van dyslexie
Wet- en regelgeving
Om meer te weten te komen over de wet- en regelgeving betreft toetsen en examens kunt u deze website raadplegen.
Contactgegevens dyslexiecoaches
Voor verdere vragen omtrent de dyslexiebegeleiding op school kunt u contact opnemen met een van de onderstaande dyslexie coaches.
Mevrouw Venner (g.venner@connectcollege.nl)
Mevrouw Koninkx (m.koninkx@connectcollege.nl)
Mevrouw Hannen (l.hannen@connectcollege.nl)
Diploma op niveau
Voor het Connect College is de uiteindelijke doelstelling van het beleid met betrekking tot dyslexie ervoor te zorgen dat een leerling een diploma kan behalen op zijn niveau ongeacht de mate van zijn handicap. De grote uitdaging voor een dyslectische leerling is om een wijze van studeren te vinden, al dan niet met (computer) ondersteuning, waarmee hij de leerstof kan gaan beheersen en reproduceren. Dit vergt een optimale inzet van de leerling, zijn ouders en de school.
Tegenwoordig zijn er veel hulpmiddelen op de markt waarmee het leerproces kan worden ondersteund, de belangrijkste middelen blijven echter de inzet en motivatie van de leerling. De uitdaging voor ouders en voor school is er onder andere in gelegen om sociaal-emotionele problemen aan te pakken, de motivatie van de leerling op peil te houden en de leerling te begeleiden en te ondersteunen in zijn keuzes tijdens zijn schoolloopbaan.
Auditieve ondersteuning in de proefwerkweken en tijdens het examen.
In bepaalde gevallen is het mogelijk dat een leerling met dyslexie tijdens proefwerken en examens audio-ondersteuning krijgt. Een voorwaarde hiervoor is dat de leerling thuis werkt met audio-ondersteuning. Verdere informatie hierover is op school verkrijgbaar.
Interessante links voor dyslectische leerlingen en hun ouders:
Bij Squla hebben we een nieuwe spelling- en taalmethode ontwikkeld, genaamd TaalExtra (https://www.squla.nl/taalextra) en WoordExtra (https://www.squla.nl/woordextra). Met deze methoden leren kinderen beter lezen en spellen. De spellen zijn gebaseerd op de behandeling die kinderen met dyslexie krijgen. WoordExtra is gratis voor leerlingen die een taalachterstand hebben.
www.zorgwijzer.nl - Een kennisdossier over mensen met een handicap en hoe het onderwijs voor hen is geregeld.
www.claroread.nu - Hulpmiddel voor mensen met dyslexie. ClaroRead is er voor het lezen van teksten, leren en bestuderen van teksten en maken van teksten. Het Connect College gebruikt deze software.
www.bellcraft.com/deskbot/ - Hier kan men het gratis programma Deskbot downloaden. Dit is een basaal tekst-naar-spraak programma.
www.wrts.nl - Dit is een gratis site, waarmee leerlingen zelf woordenlijsten kunnen ingeven en daarna kunnen oefenen. Ook kunnen woordenlijsten met anderen worden gedeeld.
www.teach.nl - Dit is eveneens een gratis site om op diverse wijzen het woordjes leren te oefenen.
www.passendlezen.nl - Bibliotheekservice Aangepast Lezen. Op deze site kun je leesboeken op daisy bestellen. Deze moeten met de daisyspeler of met TBP-reader worden gelezen. TBP-reader is gratis beschikbaar op het netwerk van school (start- algemeen).
www.dedicon.nl - Op deze site kun je schoolboeken op daisy bestellen. Deze moeten met de daisyspeler of met TBP-reader worden gelezen. TBP-reader is gratis beschikbaar op het netwerk van school (start- algemeen).