Atheneum/Gymnasium
De afgelopen jaren zijn we in 2, 3, 4 vwo bezig met een vernieuwing van onze didactiek. Aan het eind van het jaar zijn er vragenlijsten afgenomen en gesprekken gevoerd met leerlingen, ouders en leraren, waaruit is gebleken dat deze manier van lesgeven door de overgrote meerderheid als positief wordt ervaren. Daarom gaan we ook in de vijfde klas vwo op de ingeslagen weg verder.
Een korte uitleg
Leerlingen van 2 atheneum krijgen een vaste ruimte waarin ze hun lessen volgen. Deze ruimte is verdeeld in twee gebieden: een leerwerkgebied en een instructieruimte. In het leerwerkgebied zullen de twee groepen iedere dag gezamenlijk werken. Zij werken aan de hand van een weekplanner die door de leraren van de diverse vakken aan het begin van een periode wordt opgesteld. Ieder uur wordt begeleid door twee vakleraren. Binnen het uur werken ze zelfstandig onder leiding van de leraren of krijgen ze instructie in de instructieruimte. Soms zal dit klassikaal gebeuren, maar heel vaak zullen leerlingen bij elkaar worden geroepen die een bepaald onderdeel van de stof nog niet beheersen. Bovendien kan er door middel van verlengde instructie aandacht worden gegeven aan leerlingen die iets meer uitleg nodig hebben.
Leraren zijn de afgelopen jaren bezig geweest om zich te verdiepen in andere manieren van lesgeven. Welke verschillende didactische werkvormen gaan we gebruiken? Op welke manier kunnen we leerlingen meer gemotiveerd naar school krijgen? Wat doen we aan huiswerk en noem het maar op. Leraren hebben gezamenlijk een jaarplanning opgesteld en daaruit een periodeplanning vastgesteld. De leerlingen zullen gaan werken met de daaruit afgeleide weekplanners. Bij het samenstellen van deze planners is ook heel goed gekeken op welke gebieden vakken kunnen samenwerken. In 4 vwo en 5 vwo zal deze planner niet meer per week worden ingedeeld, maar per periode. Overigens staat er nog steeds op de planner wat een leerling per week minimaal gedaan dient te hebben.
Wij geloven in dit concept en gaan ervan uit dat leerlingen door een andere manier van werken betere resultaten zullen halen en met meer plezier naar school zullen komen. Bovendien worden ze beter opgeleid voor de 21ste eeuw waarin andere kennis en vaardigheden worden gevraagd dan de school op dit moment biedt. Tenslotte zijn we ervan overtuigd dat deze manier van werken ook beter aansluit bij het hbo en de universiteiten.
Bovenbouw vwo
Dit schooljaar zal er niet zoveel veranderen ten opzichte van het vorig jaar. De vierde en vijfde klas atheneum en gymnasium zal op dezelfde manier les krijgen als het vorig jaar. De weekplanner zal echter veranderen in een periodeplanner van ongeveer vier weken. Overigens staat er nog steeds op de planner wat een leerling per week minimaal gedaan dient te hebben.
De leerlingen blijven werken met een Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). Dit is overigens een wettelijke verplichting. In dit PTA vinden ze de omschrijving van de verschillende toetsen en de week waarin de toets wordt afgenomen. Daarnaast zal aan het begin van het jaar de indeling van de diverse proefwerkweken bekend worden gemaakt, zodat leerlingen ruim van tevoren weten wanneer welk proefwerk wordt gegeven.
4 Vwo zal kennis maken met Modern European Parliament (MEP); een simulatiespel dat wordt georganiseerd door de Stichting MEP Limburg. Op onze school zullen de voorrondes voor deze gebeurtenis worden voorbereid door de leerlingen van 5 vwo die daar afgelopen jaar zijn geweest. Op twee dagen zijn de leerlingen bezig met het onder de knie krijgen van het parlementaire debat.
Teamleider vwo: mevr. D. Uittenbogaard
Overgangsnormen
Voor nadere informatie betreffende de overgangsnormen verwijzen wij u naar de schoolgids.