Gymnasium
Heb jij een vwo-advies en ben je geïnteresseerd in het gymnasium? Ben je benieuwd naar het verschil tussen atheneum en gymnasium? Of twijfel je nog of het gymnasium bij jou past? Tijdens de info-avond op 29 januari 2025 leren jij en je ouders meer over het onderwijs op het gymnasium. Aanmelden voor de info-avond kan via dit formulier. Ben je benieuwd of het gymnasium iets voor jou is? Doe dan de gymnasium-zelfcheck!
Bepaal zelf hoe je leert
Op het gymnasium van het Connect College ben je onderzoekend bezig, leer je verbanden leggen en staat jouw persoonlijke ontwikkeling centraal. We bereiden jou voor op het wetenschappelijk onderwijs en jouw plaats in de maatschappij. Daarom dagen we je op ons gymnasium uit om actief mee te denken over jouw persoonlijke leerroute. Jij leert zelfstandig de juiste keuzes te maken voor jouw eigen leerbehoeften en verantwoordelijkheid te nemen hiervoor. Dat is uniek in de regio en biedt precies de uitdaging die jij wilt. Cool toch?!
Bekijk hieronder enkele video's om erachter te komen wat onze leerlingen hiervan vinden:
Brugklas gymnasium
Tweede klas gymnasium
Zesde klas gymnasium
Wat maakt ons gymnasium zo uniek?
Het gymnasium op het Connect College is sinds het schooljaar 2022-2023 begonnen met het aanbieden van vernieuwend onderwijs. Niet alleen het lesrooster is vernieuwd. Ook is er ruimte gecreëerd voor een uniek gymnasiaal onderdeel: de Athena-dagen. Benieuwd naar wat alles inhoudt? Lees dan snel verder en luister naar wat onze leerlingen te zeggen hebben.
- Het vernieuwde lesrooster
In het lesrooster wordt ruimte gemaakt voor zowel uitleg (instructie) als oefening (verwerking). Per vak bestaan er in jouw lesrooster verplichte uren en Kairos-uren. Bij een verplicht uur krijg je van de docent (gedifferentieerd) de uitleg over de stof die jij nodig hebt en kun je in jouw eigen tempo oefenen met of zonder de hulp van de docent. Het Kairos-uur is vernoemd naar de Griekse god Kairos: een god van de tijd die staat voor het juiste moment om iets voor elkaar te krijgen. Dat past perfect bij de inhoud van een Kairos-uur per vak: jij mag daar namelijk samen met je docent - en je mentor - beslissen wat jij nodig hebt: heb je behoefte aan extra uitleg of verdieping van de stof die je in het verplichte uur geleerd hebt? Of denk je juist zelfstandig aan de slag te kunnen met de volgende taken van dit vak of van een ander vak? Ben jij bijvoorbeeld niet zo’n kei in wiskunde, dan kun je tijdens dit uur samen met de docent nog eens door de stof lopen en extra oefenen. Begreep je de stof bij wiskunde wel goed, dan mag je óf verderwerken aan de volgende taken óf tijd besteden aan een ander vak dat je wel wat lastiger vindt. Op het gymnasium van het Connect College bieden we op deze manier de uitdaging die jij wilt en is de keuze dus aan jou! Jij speelt een grote rol in het bepalen van jouw leerroute en -behoeftes. Samen met de mentor en docenten zul je leren zelfstandig keuzes te maken en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Dat zijn belangrijke vaardigheid voor nu en later!
- De Athena-dagen
Athena kennen we allemaal als de Griekse godin van de wijsheid. Dat is precies waar de Athena-dagen om draaien: je krijgt de kans om je te verdiepen in verschillende verdiepende thema’s op de reguliere lesstof. In je lesrooster is om de week een dag(deel) ingeruimd voor dit extra-curriculair gymnasiaal onderwijs. Op deze Athena-dagen worden onderwijsactiviteiten uitgevoerd, binnen gestructureerde thema’s waarbij verschillende schoolvakken samenwerken. De thema’s zijn actueel en vinden raakvlakken met de Klassieke Oudheid. Een voorbeeld van een thema is ‘medische diagnostiek’, ontworpen door de docenten van de vakken scheikunde, natuurkunde en wiskunde. Je leert bijvoorbeeld hoe je bloed- en urineonderzoek doet en hoe je een behandelingsplan met stralingen zou kunnen opstellen voor een zieke patiënt. Vervolgens neem je met de hele klas een kijkje achter de schermen in het ziekenhuis van Roermond! Vind jij iets economisch misschien veel interessanter, dan komt dat goed uit: tijdens een ander Athena-thema leer je van de docenten Engels, kunst, economie en geschiedenis namelijk de economische crisis van de vorige eeuw te bekijken vanuit verschillende invalshoeken en reflecteer je zo op onze huidige samenleving. Voor elke interesse is er dus genoeg te onderzoeken!
Daag jezelf uit
Over het algemeen heb je minder tijd nodig om de stof te leren. Dat levert twee voordelen op: je gaat sneller door de stof én er is ruimte voor verdieping in vakken die speciaal bij het gymnasium horen! Denk hierbij aan de volgende vakken: mytholingua, bètawetenschappen, Grieks, Latijn en filosofie.
- Mytholingua
Bij Mytholingua leer je over de mythologie uit de oudheid en het leven van de Grieken en Romeinen. Daarnaast ga je je ook bezighouden met de vragen wat verschillende Europese talen gemeen hebben, waar de overlappingen zijn en hoe je dit kunt zien. Deze kennis over de verschillende talen zal je helpen bij het leren van een nieuwe taal!
- Bètawetenschappen
Bij bètawetenschappen verdiep je je in de natuurwetenschappen. Ga op onderzoek uit binnen de natuurkunde, biologie en aardrijkskunde om de wereld om je heen te doorgronden en de opgedane kennis toe te passen. Zo verdiep je je niet alleen in het onderwerp elektriciteit, maar ontwerp je daarbij ook een werkend elektronisch spel. Je verdiept je niet alleen in het onderwerp duurzaamheid, maar je gaat ook op zoek naar oplossingen om de toenemende klimaatproblematieken af te remmen. En dit zijn maar enkele voorbeelden.
Ben je nieuwsgierig geworden? Volg dan hier een proefles bètawetenschappen.
- Grieks en Latijn
Vanaf de tweede klas ga je kennismaken met de talen Grieks en Latijn. Je zult op het gymnasium ontdekken dat veel vakken met elkaar verbonden zijn. De oude Grieken en Romeinen hebben namelijk de basis gelegd voor verschillende onderdelen van onze samenleving. Denk bijvoorbeeld maar eens aan architectuur, filosofie en de wetenschap. Daar gaan we ons helemaal in verdiepen.
Wanneer je Grieks en Latijn leert, wordt het gemakkelijker om andere talen te leren, zoals Frans, Spaans of Engels. Je herkent namelijk snel bepaalde woorden, omdat deze afgeleid zijn van een Grieks of Latijns woord. Dit geldt ook voor veel Nederlandse woorden die oorspronkelijk uit het Grieks of Latijn komen. Denk maar aan ‘stadion’ van het Griekse σταδιον of aan het Latijnse woord ‘audio’ (ik hoor/luister).
Daarnaast leer je bij de klassieke talen om logisch te redeneren, je eigen mening te vormen en probleemoplossend te denken. Dit is iets wat ook goed van pas komt bij andere vakken.
Ben je al nieuwsgierig? Doe dan een proefles Grieks of Latijn
- Filosofie
Vanaf de tweede klas krijg je filosofie. Bij dit vak kom je in aanraking met veel verschillende denkers en stromingen uit de hele geschiedenis: van Socrates tot Kant en van Hipparchia tot Simone de Beauvoir. Door filosofie te volgen leer je gerichte vragen te stellen, een mening te vormen en analytisch te denken. Super handig om te gebruiken bij al je andere vakken! Filosofie is niet alleen een vak op zich, maar komt ook bij Grieks en Latijn aan bod. Door namelijk op verschillende gebieden over de oudheid te leren, leren we meer over onze eigen tijd. Typisch gymnasium!
Excursies
Ieder jaar zul je op verschillende excursies gaan die te maken hebben met de klassieke talen en andere schoolvakken, zoals Paleis op de Dam en Trier. Het hoogtepunt is natuurlijk de reis naar Rome in de bovenbouw!
Dus… durf jij het aan?
Neem voor meer informatie gerust contact op via brugklas@connectcollege.nl.