De volgende fouten zijn geconstateerd:
Je bent reeds aangemeld met het ingevoerde e-mailadres.
Je e-mailadres is bekend bij ons, maar je staat op niet-actief in de ontvangstlijst. Wij hebben je een bevestigingsmail met een activeringslink gestuurd om je account weer actief te maken en de nieuwsbrief in de toekomst te ontvangen.
Je bent aangemeld voor de nieuwsbrief en ontvangt een bevestigingsmail op je ingevoerde e-mailadres met daarin een activeringslink die je dient te volgen om je aanmelding te bevestigen.
Het kan enkele minuten duren alvorens je deze e-mail ontvangt.
Facebook Twitter
Auschwitz-reis herdenking Edith Stein. Leerjaren 4,5 en 6 krijgen in week 35 voorlichting

Auschwitz-reis herdenking Edith Stein. Leerjaren 4,5 en 6 krijgen in week 35 voorlichting

Datum: 31-08-2017

Auschwitz – reis en herdenking Edith Stein.                               Echt, september 2017

Beste leerlingen van leerjaar 4,5 en 6,

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Edith Stein is overleden. Wellicht dat jullie deze naam wel eens gehoord hebben. Edith Stein was een Joods – Duitse katholieke non die vanwege de Jodenvervolging in 1938 Duitsland ontvluchtte en zich vervolgens in het klooster aan de Bovenstestraat in Echt heeft gevestigd. In onze tijd wordt Edith Stein gezien als een pionier. Met haar biografie “Aus dem Leben einer jüdischen Familie“
probeerde ze o.a. de ogen te openen van de christenen voor hun joodse wortels.
Tijdens de Nazi-heerschappij schreef ze een brief aan paus Pius XI, waarin ze hem verzocht om het Nationaal Socialisme van Adolf Hitler te veroordelen. Op 2 augustus 1942 werden Edith en haar zus Rosa op de Peyerstraat door de Grüne Polizei opgepakt, waarna ze in Auschwitz werden vermoord. Op 11 oktober 1998 werd Edith Stein heilig verklaard door paus Johannes Paulus II.

Zoals al gezegd is het dus 75 jaar geleden dat Edith Stein om het leven werd gebracht.  Enkele mensen uit onze gemeenschap hebben in het voorjaar van 2017 het idee opgevat om deze 75 - jarige herdenking verder vorm te geven door een reis naar Auschwitz op touw te zetten en de jeugd uit onze gemeenschap hierbij te betrekken. Binnen deze plannen staat centraal dat het verhaal van de Holocaust, en dat van Edith Stein in het bijzonder, doorgegeven moet worden aan latere generaties. Deze werkgroep wil daarom ook leerlingen van het Connect college hierbij betrekken.
In samenwerking met de gemeente Echt – Susteren, het Bisdom Roermond en het Aartsbisdom Keulen biedt de stichting ‘Jongeren ontmoeten Edith Stein Echt’ leerlingen van het Connect college de mogelijkheid om mee op reis te gaan naar vernietigingskamp Auschwitz – Birkenau in Polen. Het betreft een vierdaagse studiereis in week 43, van dinsdag 24 oktober t/m vrijdag 27 oktober. Gedurende de reis worden we begeleid door oud-huisarts Dhr Herman van Rens uit Beek, een Holocaust- en Auschwitz-deskundige, die zich bezig heeft gehouden met een studie naar de vervolging van Joden in Limburg. Van Rens is de auteur van het boek ‘Vervolgd in Limburg’.
Pastoor Kanke van de parochie van de Heilige Landricus en Edith Stein hier in Echt zal meereizen voor de geestelijke begeleiding, evenals monseigneur Theo Willemssen, die namens het Bisdom Roermond de contacten onderhoudt tussen de katholieke kerk en de Joodse gemeenschap. Vanuit school worden de leerlingen begeleid door Mvr.Weckmann en Dhr.Vergoossen.

Tijdens de reis zullen we op de woensdag het basiskamp Auschwitz I bezoeken en op donderdag het vernietigingskamp Auschwitz II – Birkenau. Aan deze studiereis kunnen 15 leerlingen van het Connect college deelnemen. Alle leerlingen van leerjaar 4,5 en 6 krijgen de gelegenheid om zich aan te melden voor deze bijzondere activiteit.

Wat moet je doen om in aanmerking te komen voor deze reis? Leerlingen die deel willen nemen aan deze reis maken dit kenbaar bij Dhr B.Vergoossen in een sollicitatiebrief per mail naar b.vergoossen@connectcollege.nl. In deze brief (maximaal  één A4) geef je aan waarom jij graag kans zou willen maken om aan deze reis deel te nemen. Wat zou een dergelijke reis voor jou betekenen? Hoe zit het met je persoonlijke interesse in Wereldoorlog II? Heb je misschien ideeën over het doorgeven van jouw ervaringen vanuit deze reis aan medeleerlingen en andere jeugdigen, bijvoorbeeld door middel van een praktische opdracht, een spreekbeurt, een profielwerkstuk of een presentatie? In elk geval zal er in het najaar van 2017 een openbare bijeenkomst plaatsvinden in het gemeentehuis van Echt-Susteren, waarbij de deelnemers gelegenheid krijgen om hun ervaringen met sponsoren en andere belangstellenden te delen. Mede in dat kader zal de groep ook vergezeld worden door een cameraman, die van de hele reis een filmverslag gaat maken.
De sollicitatiebrief dient uiterlijk vrijdag 8 september te zijn ingeleverd. Wanneer er meer aanmeldingen binnenkomen dan er beschikbare plaatsen zijn, zullen jullie worden uitgenodigd voor een gesprek waarin jullie je eigen brief nader kunnen toelichten. Een commissie zal uiteindelijk bepalen welke leerlingen aan deze reis mogen deelnemen.

Voor deze reis vragen wij een eigen bijdrage van slechts 75 euro. De reis is all – inclusive. Vliegticket, entree Auschwitz, hotelovernachting, busvervoer en 3 maaltijden per dag zijn dus inbegrepen. Het geheel heeft een waarde van 530 euro per persoon. Alleen de drankjes zijn voor eigen rekening. Er wordt vanuit de stichting en de school een collectieve reisverzekering afgesloten. Stichting ‘Jongeren ontmoeten Edith Stein Echt’ weet zich gesteund door de gemeente Echt – Susteren, het Bisdom Roermond en het Aartsbisdom Keulen. Subsidies vanuit deze instellingen maken deze reis dus mogelijk.

Wanneer je nog verdere vragen hebt over deze reis, dan kun je je wenden tot Dhr. B.Vergoossen.

Namens de stichting ‘Jongeren ontmoeten Edith Stein Echt’ en het Connect college,

Met vriendelijke groet,

Bastiaan Vergoossen.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Connect College
Populierlaan 1
6101 BA Echt

T: 0475-416111
F: 0475-416112

info@connectcollege.nl

Privacy
Populierlaan 1 - 6101 BA Echt
T: 0475-416111 - F: 0475-416112
info@connectcollege.nl - Privacy
Populierlaan 1
6101 BA Echt

T: 0475-416111
F: 0475-416112

Privacy
altijd op tijd
aanmelden nieuwsbrief
AOSL
SOML
20-80